Despre radicalism si antisistem

Observ ca în media românească se uzitează, din păcate din ce în ce mai des, termenii de radicalism şi antisistem.
Menţiunile că opoziţia parlamentară s-a radicalizat iar cea extraparlamentară, în special pp-dd, este antisistem, sunt nu numai false dar creează un tablou nereal al situaţiei politice din România.
Faptul că reprezentanţii opoziţiei parlamentare au adoptat o atitudine mai fermă şi mai clară faţă de abuzurile puterii politice, poate fi interpretat ca o radicalizare a discursului dar între radicalizarea discursului şi radicalismul politic este o mare diferenţă. Niciunde nu veţi găsi în atitudinea lor altceva decât raportarea la acelaşi sistem căruia i-ar schimba şefia şi probabil o mică parte din mecanism.
Referitor la a fi „antisistem” trebuie să punctez faptul că antisistem nu înseamnă eventuala corecţie a sistemului ci înlăturarea sistemului existent. Dacă îl înlături, trebuie să pui ceva în locul lui, statul trebuie să existe, altfel ar fi haos.  Deocamdată eu sunt singurul care am prefigurat societatea viitorului, singurul care am declarat că România trebuie să promoveze un stat modern, social şi puternic. Oamenii au nevoie în primul rând de siguranţa existenţei iar statul modern, în forma în care îl propun eu, îndeplineşte acest deziderat. Eu propun înlocuirea acestui sistem politic anomic, corupt, antiuman şi antinaţional, cu un sistem politic modern, care să aibă un puternic caracter social pentru că statul trebuie să fie expresia societăţii şi care să poată interveni oricând în sprijinul propriilor cetăţeni. Un stat modern trebuie să se fundamenteze pe legi clare, care nu dau loc interpretării.
Antisistem înseamnă împotriva sistemului.
Radicalism înseamnă schimbarea sistemului.
A înjura sistemul sau pe reprezentanţii lui nu înseamnă nici radicalism şi nici a fi antisistem.

AUDIO Despre radicalism si antistem

About mircea batranu

I'm physicist, researcher, project-designer, futurologist, freelancer and author!

Posted on februarie 20, 2012, in declaratii, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Mi-a atras atentia cuvantul radical din denumirea miscarii, pentruca consider ca numai un partid radical poate schimba situatia dezastroasa in care a ajuns tara asta si implicit locuitorii ei. Numai prin schimbarea sistemului din temelii, incepand cu legislatia, putem spera in mai bine. Cand am constatat insa ca reprezentantul aceste miscari apreciaza nonvalorile, m-am lamurit definitiv. Si fac referire, din nou, la aprecierea si ridicarea pe un piedestal nemeritat a lui Mircea Diaconu. Totodata regret din tot sufletul ca n-a ajuns in PE unul macar din independentii care au candidat. Inainte de a vota, am citit tot despre toti independentii (partidele le-am exclus). Dilema mea a fost, pe care sa-l aleg. Au fost multe sanse pentru noi, multi oameni care ar fi putut demonstra ca in PE se poate face altfel de politica. Oameni care stiu ce vor, care au curaj , si care in mod sigur nu s-ar fi dus acolo pentru un castig fara efort . Imi pare rau daca nici macar atat n-ati realizat, ca in PE trebuie sa alegem oameni care sunt capabili sa ne reprezinte si sa aibe capacitatea intelectuala si dorinta de a lupta pentru interesele tarii. Eu nu va spun decat atat, urmariti activitatea lui Mircea Siaconu in PE si observati care va fi prezenta lui la sedintele parlamentului. Oricum, in conditiile date,
  aceasta miscare nu ma intereseaza.

 2. Ceea ce nu imi place ladeclaratia facuta de acel domn respectabil ca vorbeste despre un stat social modern ,.Pina aici toate bune dar si tovarasii de la PSD tot cu statul social ,cu cei care nu au chef de munca au cistigat si cistiga in continuare alegerile aici vorbesc de lenesii pe care-i lua apa dar ei erau la crisma in timp ce pompierii faceau dig din saci cu nisip ,decit asa stat social mai bine nu ,dar de un stat democrat si moder ce spuneti ? Un stat in care cel ce munceste are tot ce-i trebuie si traieste bine iar cel ce nu vrea sa munceasca piere de foame .Ca pina acum daca muncesti statul te jupoaie cutaxe si impozite,iar daca nu muncesti aceelasi stat vine si iti da tot felul deajutoare :deincalzire iarna .cite-o plasa cu alimente -ajutoare dela ue .Cind m-am referit la asistatii social nu am vorbit de copii,pensionari sau oameni aflati in incapacitate de munca .Mai lasati socialismul naibii cane-am cam saturat de el parca sintem in democratie ………astept sa-mi raspundeti domnilor dela uniunea radicala capina acum chestia cu statul social si modern e frectie lapiciorde lemn

  • Ce anume sa-ti raspund din moment ce atat intelegi prin stat social?
   Stii ca Uniunea Europeana a fost initiata si dezvoltata ca avand un puternic caracter social?
   Stat social nu inseamna nici socialism si nici comunism.
   Din moment ce ii aduci pe pensionari si pe copii in categoria asistatilor sociali, nu am ce sa-ti mai explix.
   Nu a luat nimeni de la tine ca sa plateasca pensiile si alocatiile pentru copii iar faptul ca ai facut o scoala gratis, chiar daca ai chiulit de la prea multe ore, o datorezi pensionarilo.
   E bine sa te documentezi inainte sa ataci o tema. Ceea ce ai scris mi-a reamintit de Igas si de alte produse ale pdl-ului.
   Un stat social puternic este acela capabil sa intervina cu celeritate in sustinerea propriilor cetateni, indiferent de situatie. Un stat social puternic este reprezentativ pentru societate. Noi nu avem asa ceva si nici nu vom avea, cu actuala clasa politica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: